Poteten ? ingen varm potet

Har poteten f?tt et ufortjent d?rlig rykte? Ja, mener matforsker Simon Ballance i matforskningsinstituttet Nofima ? Poteten er sunnere enn du kanskje tror, og et viktig bidrag i et balansert og variert kosthold, sier han.
Poteten har en viktig rolle som moderat karbohydratkilde. I tillegg inneholder poteter mange andre viktige n?ringsstoffer som, kalium, vitamin C, kostfibre og folat.
Glykemisk indeks (GI) kan v?re misvisende
Poteter inneholder omtrent 80 prosent vann og 20 prosent karbohydrater. Disse karbohydratene er s?kalte tilgjengelige karbohydrater, det vil si at de har potensiale til ? heve blodsukker. For nykokte poteter er karbohydratene nesten utelukkende i form av gelatinisert stivelse, som er en lett ford?yelig
glukosekilde.
N?r GI-studier m?ler i hvilken grad tilgjengelig karbohydrat i en matvare ?ker blodsukker, m?ler de kun karbohydratene og setter ikke disse i relasjon til hvor stor andel av matvaren som utgj?res av andre n?ringsstoffer eller vann.
For poteter, som inneholder ca. 80 prosent vann, gir dermed GI-m?lingene et oppbl?st bilde av potetenes p?virkning p? ? heve blodsukkeret. Det vil v?re mer relevant ? se p? blodsukkerendringer ut fra total mengde fort?rt potet.
? Du m? for eksempel spise 3-4 ganger mer kokt potet enn hvit br?d for ? f? samme blodsukkerheving , sier Simon Ballance.
En del av et m?ltid
Selv i det usannsynlige tilfellet at en typisk porsjon av nykokt potet spises alene, og ikke sammen med andre matvarer, vil potensialet for en blodsukker?kning v?re h?yst moderat sammenlignet med andre vanlige stivelsesholdige matvarer.
N? er det imidlertid slik at kokte poteter sjelden spises alene, og matvarene de spises sammen med inneholder gjerne betydelige mengder protein og fett. Dermed er potensialet for ?kt blodsukker ytterligere redusert fordi magen t?mmes saktere.
Forskjell p? varm og kald potet
Det er ingen store forskjeller i potensialet for ?kning i blodsukker mellom ulike potetsorter, men kokte, kalde poteter har mindre lett ford?yelig stivelse enn nykokte poteter. ? En rimelig hypotese er at virkningen p? blodsukkeret n?r du spiser kald lagret potet, som i for eksempel potetsalat, er mindre enn n?r du spiser nykokte poteter, sier Simon Ballance. Ogs? for kalde, kokte poteter blir st?rstedelen av glukosen i kalde, kokte poteter tatt opp i blodet, men dette skjer saktere og dermed blir ?kningen i blodsukkeret redusert. Varmes de kalde potetene opp igjen g?r imidlertid stivelsen tilbake til sin opprinnelige og lett ford?yelige form.
Fakta om Nofimas forskning p? potetens helseeffekter og glykemisk indeks
Nofima bedriver omfattende forskning p? helseaspekter ved kostfiber og stivelse i havre, bygg og poteter. Denne forskning er koblet til det fire?rige strategiske forskningsprogrammet Mat for bedre helse – kostfiber og glykemiske karbohydratet, og finansiert av FFL (Fondet for forskningsavgift p?
landbruksprodukter).
Viktige deler av Nofimas potetforskning er ogs? finansiert gjennom prosjektet ??kt konkurransekraft for norske poteter?, der Bioforsk er prosjektleder. Dette prosjektet er finansiert av FFL/JA (Fondet for forskningsavgift p? landbruksprodukter/forskningsmidler over jordbruksavtalen) samt samarbeidende
bedrifter. De er Bama, Gartnerhallen, Totenpoteter, Produsentpakkeriet
Tr?ndelag, Tromspotet, Strand Unikorn, Norgro, Hoff, KIMs Norge, Fjordland,
Fjordkj?kken, Yara, Bayer, Syngenta, Tomra og Nordgr?nt.

Om Nofima
Matforskningsinstituttet Nofima driver forskning og utvikling for akvakulturn?ringen, fiskerin?ringen og matindustrien.
Instituttet har om lag 380 ansatte og en ?rlig omsetning p? rundt 530 millioner kroner.
Nofima AS har hovedkontor i Troms?, og forskningsvirksomhet p? Aver?y, i Bergen, Stavanger, Sunndals?ra, Troms? og p? ?s.
Vedlagte filer
Word-dokument 0000Send som e-post
Del denne

Authors
Top